top of page

De dieren

Limousins zijn bruine runderen. Ze zijn bleker rond de neus en de ogen, net zoals hun buik en poten. Veel Limousins hebben een donkerdere streep op de rug.

Limousins geven jaarlijks een kalfje. Ze doen dat op een natuurlijke manier zonder keizersnede. De koeien zorgen instinctief uitstekend voor hun kalfje en hebben steeds nét genoeg melk. De kalfjes vinden op hun beurt even instinctief hun moeder.

Wij laten de kalfjes 9 tot 10 maanden bij de koeien zodat het flinke sterke kalveren zijn vooraleer ze gespeend worden en op eigen benen moeten staan.

Hun karakter, daar valt wel wat over te zeggen! Limousins hebben niet echt mensen nodig. Als het hen niet zint kunnen ze totaal onhandelbaar zijn. Ik moet dus van bij de geboorte hun vertrouwen zien te winnen. Als je weet dat het kuddedieren zijn en dat ze altijd te verleiden zijn met eten, dan zijn er al heel wat stresserende situaties te vermijden.

De veearts moet hier heel weinig komen. Limousins zijn sterke dieren die een uitmuntende natuurlijke weerstand hebben. Meestal is er niet eens 10 euro per dier per jaar nodig. En dan bel ik de veearts al sneller dan een gemiddelde boer omdat ik niet wil dat mijn dieren moeten afzien.

Limousins zijn perfect tevreden met de ruwe grassen die we in natuurgebieden aantreffen, extra krachtvoeder is dus niet noodzakelijk. Alleen de stieren groeien zo hard dat ze bijgevoederd worden met zelfgeproduceerde granen. 

Limousin
Limousins De Natlandhoeve
bottom of page