top of page

De bomen

Boomgaard.PNG

Een hectare, de oppervlaktemaat waar boeren mee werken, is 10000m². Al onze landbouwgewassen groeien maximum enkele meters hoog. Je kunt stellen dat we het zonlicht opvangen in een vlak. Alle plantjes naast elkaar. Bomen daarentegen hebben een grote hoogte. Je voegt een 3de dimensie toe. 10000m² wordt op die manier al snel 50000m³. Het zonlicht is dan veel beter te benutten.

Haspengouw heeft een traditie van hoogstammige vruchtbomen. Deze traditie wordt nieuw leven ingeblazen door een systeem dat nu agroforestry heet. Ik plant nu niet alleen appelen, peren, pruimen en kersen. Ik plant ook tamme kastanjes en walnoten. Met nieuwe ideeën en technologieën maken we een combinatie van meerdere teelten op één perceel.

Door goed te combineren is een hogere opbrengst mogelijk dan bij een enkelvoudig gewas. Er moet niet constant in de grond worden gewerkt om te zaaien of te planten. Dat is goed voor de grond en we komen met minder energie tot een oogstbaar product. Door meerdere teelten op één perceel te telen spreiden we het risico op misoogst in een veranderend klimaat.  Schaduw voor koeien, koeien die de parasieten van bomen opeten… door een landbouwecosysteem te maken wordt telen spontaner en evenwichtiger. We kunnen meer met de natuur dan tegen de natuur werken.

Binnen enkele jaren kunnen we de vruchten van de bomen verwachten!

Notenboom.jpg
Jonge boomgaard.PNG
20190304-BosPlus-boslandbouw-natlandhoev
bottom of page